Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Szarlotka pychotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mamy tu puszyste ciasto biszkoptowe oraz nieco kwaskowe jabłka i słodką bitą śmietanę. Całość tworzy niezwykłą kompozycję smaków.

Szarlotka pychotka

Składniki:

Szarlotka pychotka

ciasto biszkoptowe

masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 60 g galaretki cytrynowej

masa śmietanowa

Sposób przygotowania:

Szarlotka pychotka
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na pół.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cukier i wodę. Dusimy około 15 minut. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, aby masa stężała. Masę wykładamy na jedną połowę ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. 

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Masę wykładam na jabłka. Przykrywam drugą połową ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę godzinę w lodówce.