dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Winogronowa szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Winogrona u mnie w tym roku wyjątkowo obrodziły. Oprócz przetworów zrobiłam rewelacyjną szarlotkę z galaretką z winogron. Na cienkim biszkopcie wyłożyłam jabłka gotowane w przecierze z winogron przez co stały się prawie całe fioletowe.

Winogronowa szarlotka

Składniki:

Winogronowa szarlotka

biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

jabłka z winogronem

  • 1 kg winogron obranych z gałązek
  • 3 jabłka (ok. 600 g)
  • 1 galaretka przeźroczysta
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody

masa śmietanowa

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 3 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Winogronowa szarlotka
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut. Ostudzić.

Winogrona lekko rozgnieść, przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, dotować ok. 10 minut. Przetrzeć przez sitko. Powstałego przecieru ma być ok. 700 ml.

Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę. Dodać do gorącego przecieru, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minut.

Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3-5 minut. wstawić na mały palnik, lekko podgrzać (nie doprowadzić do wrzenia bo żelatyna starci właściwości żelujące!). Wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego przecieru z winogron wsypać galaretkę i wlać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Do miski przełożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na warstwę winogronową, wyrównać. Na wierzch zestrugać nożem czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.