Sposób przygotowania:
Szarlotka po królewsku z polewą karmelową
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam, dodaję do ciasta mieszając łopatką. Ciasto przekładam do formy o wym. 24x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wyjmuję i studzę. Jabłka obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i przesmażam z cukrem w rondelku. Pod koniec dodaję suchą galaretkę i żelatynę lub dwie galaretki i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Studzę i wykładam tężejące na spód biszkoptowy. Na mleku gotuje budyń z dwóch opakowań, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń i wykładam na masę jabłkową i wstawiam do lodówki do schłodzenia. Cukier wsypuję na patelnię, wlewam tyle wody by cukier był zamoczony i podsmażam,aż masa zbrązowieje. Do gotowego karmelu dodaję masło i mieszam poruszając patelnią, do połączenia się składników. Tak samo dodaję śmietankę i ponownie mieszam . Jeśli karmel jest zbyt szybko gęstnieje dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietanki. Lekko studzę i polewam wierzch ciasta.