luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Szarlotka po królewsku z polewą karmelową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biszkopt przełożony jabłkami w galaretce oraz masą budyniową, to pyszne połączenie. Schłodzony idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Polecam!

Szarlotka po królewsku z polewą karmelową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka po królewsku z polewą karmelową

 

  • Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka żelatyny lub druga galaretka truskawkowa

 

  • Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z cytryny do smaku

 

  • Polewa karmelowa:
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka po królewsku z polewą karmelową
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam, dodaję do ciasta mieszając łopatką. Ciasto przekładam do formy o wym. 24x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wyjmuję i studzę. Jabłka obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i przesmażam z cukrem w rondelku. Pod koniec dodaję suchą galaretkę i żelatynę lub dwie galaretki i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Studzę i wykładam tężejące na spód biszkoptowy. Na mleku gotuje budyń z dwóch opakowań, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń i wykładam na masę jabłkową i wstawiam do lodówki do schłodzenia. Cukier wsypuję na patelnię, wlewam tyle wody by cukier był zamoczony i podsmażam,aż masa zbrązowieje. Do gotowego karmelu dodaję masło i mieszam poruszając patelnią, do połączenia się składników. Tak samo dodaję śmietankę i ponownie mieszam . Jeśli karmel jest zbyt szybko gęstnieje dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietanki. Lekko studzę i polewam wierzch ciasta.
Szarlotka po królewsku z polewą karmelową
Biszkopt piekę w mniejszej blaszce i studzę.
Szarlotka po królewsku z polewą karmelową
Przesmażone i przestudzone jabłka z galaretką wykładam na biszkopt.
Szarlotka po królewsku z polewą karmelową
Masą budyniową przykrywam masę jabłkową.
Szarlotka po królewsku z polewą karmelową
Wierzch polewam polewą karmelową z cukru, masła i śmietanki.