Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Szarlotka po włosku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach.

Szarlotka po włosku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka po włosku

Tortownica o średnicy 18-20 cm:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szarlotka po włosku

Jabłka:

Szarlotka po włosku
Warto użyć jabłek większych lub dodać cztery.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Ciasto:

Szarlotka po włosku
Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".

Jajka z cukrem ubijać przez około 10 minut, aż powstanie puszysta, jasna i odrobinę sztywna masa.

Po tym czasie należy dodać miękkie masło, a następnie wsypać połowę mąki, jabłka oraz resztę mąki.

Ciasto delikatnie wymieszać i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Szarlotka po włosku
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.