dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 287]

Truskawkowa szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta szarlotka. Na cienkim biszkoptowym spodzie wyłożona jest gruba warstwa jabłek w truskawkowej galaretce. Całość zwieńczona jest pianką śmietankowo-truskawkową. Smaczne, lekkie ciasto :)

Truskawkowa szarlotka

Składniki:

Truskawkowa szarlotka

biszkopt

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

warstwa jabłkowa

  • 5 dużych jabłek
  • 500 ml wody
  • 2 galaretki truskawkowe

pianka śmietankowo-truskawkowa

  • 200 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Truskawkowa szarlotka
Jajka ubić w całości z cukrem i proszkiem do pieczenia przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić bez wyjmowania z formy.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. 

Do garnka wlać wodę, zagotować, wsypać jabłka, dusić do miękkości. Zestawić z palnika. Do bardzo gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Wodę wlać do garnka, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. ostudzić do temperatury pokojowej. 

Śmietankę ubić na sztywno, miksując wlewać ostudzoną galaretkę. 

Gotować masę wylać na warstwę jabłkową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia masy.