Sposób przygotowania:
Szarlotka z gruszek w karmelu
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na pół wyciągamy gniazda nasienne ,kładziemy w naczyniu i dodajemy cukru pudru i wino i gotujemy tak długo aż będą miękkie i wyciągamy je ze zrobionego syropu
Gruszki układamy w tortownicy obok siebie by nie było przerwy syrop odparować i polać na gruszki. Mąkę mieszamy z margaryną cukrem pudrem ,żółtkami i szczyptą soli i robimy ciasto rozwałkować na placek przykrywamy plackiem gruszki i nakłuwamy gdzie nie gdzie szpikulcem i pieczemy w piekarniku na 190 C przez około 45 minut jak szarlotka będzie gotowa to przekładamy do tortownicy i odwracamy by gruszki były u góry
Gruszki układamy w tortownicy obok siebie by nie było przerwy syrop odparować i polać na gruszki. Mąkę mieszamy z margaryną cukrem pudrem ,żółtkami i szczyptą soli i robimy ciasto rozwałkować na placek przykrywamy plackiem gruszki i nakłuwamy gdzie nie gdzie szpikulcem i pieczemy w piekarniku na 190 C przez około 45 minut jak szarlotka będzie gotowa to przekładamy do tortownicy i odwracamy by gruszki były u góry