Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Szarlotka z ciepłymi lodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz inspiracji na coś słodkiego do kawy. Mam coś dla Ciebie. Ciasto na kruchym spodzie, przekładane jabłkami, bezą, kruszonką, udekorowane bitą śmietaną. Czy to nie brzmi kusząco?

Szarlotka z ciepłymi lodami

Składniki:

Szarlotka z ciepłymi lodami

 

  • Składniki na ciasto:
  • 4 ½ szk. mąki pszennej
  • ½ szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 żółtek
  • 200 g masła
  • Składniki na bezę:
  • 7 białek
  • ½ szk. cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na masę śmietankową:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 mascarpone
  • ½ szk. cukru pudru
  • Składniki dodatkowe:
  • 5 jabłek
  • Orzeszki prażone drobne do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka z ciepłymi lodami

I

Szarlotka z ciepłymi lodami

Sposób przygotowania ciasta:
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na połowę. Jedną część przekładam do woreczka i umieszczam w zamrażalniku, drugą częścią ciasta równomiernie wyklejam spód tortownicy.
2. Jabłka myję obieram, kroję w plasterki, układam na cieście.
3. Połowę ciasta wyjętego z zamrażalnika ścieram na tarce na jabłka.

II

Szarlotka z ciepłymi lodami

Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru oraz mąki ziemniaczanej. Masę bezową układam po całej powierzchni na kruszonce.
2. Na masę bezową ścieram na tarce pozostałe ciasto.
3. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę

III

Szarlotka z ciepłymi lodami

Sposób przygotowania masy śmietankowej:
1. Śmietanę ubijam mikserem, dodaję mascarpone oraz cukier puder.
2. Za pomocą dekoratora do tortów dekoruję dowolnie wierzch wystudzonego ciasta. Na koniec posypuję orzeszkami.

IV

3. Ciasto gotowe.
4. Smacznego.