Sposób przygotowania:
Szarlotka krucha z serkiem skyrETAP 1:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier kryształ. Dodać jajko, żółtka, pokrojone na małe kawałki zimne masło i serek skyr. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedna może być troszkę większa. Ją rozwałkować na wielkość blachy ok. 25x35cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłówać widelcem. Podpiec 15 minut w 170 stopniach.
Jabłka przełożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczana. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec jeszcze ok. 50-55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić a najlepiej schłodzić.
Pokroić na kawałki.