WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka krucha z serkiem skyr

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka z prażonych jabłek z dodatkiem mąki ziemniaczanej, na kruchym cieście z dodatkiem serka skyr.

Szarlotka krucha z serkiem skyr Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka krucha z serkiem skyr

 

  • 3 szkl. maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. cukru kryształu
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki serka skyr o smaku waniliowym
  • 1,5 l prażonych jabłek domowej roboty ze słoika
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Szarlotka krucha z serkiem skyr

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier kryształ. Dodać jajko, żółtka, pokrojone na małe kawałki zimne masło i serek skyr. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedna może być troszkę większa. Ją rozwałkować na wielkość blachy ok. 25x35cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłówać widelcem. Podpiec 15 minut w 170 stopniach.

Jabłka przełożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczana. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec jeszcze ok. 50-55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić a najlepiej schłodzić.

Pokroić na kawałki.

Szarlotka krucha z serkiem SKYR
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka krucha z serkiem SKYR
Druga część ciasta kruchego starta na jabłka
Szarlotka krucha z serkiem SKYR
Mąka ziemniaczana dodana do prażonych jabłek
Szarlotka krucha z serkiem SKYR
Pierwsza część ciasta rozwałkowana i przełożona do blachy
Szarlotka krucha z serkiem SKYR
Składniki na ciasto kruche umieszczone w misce