Sposób przygotowania:
Szarlotka z morelami
Mąkę przesiać połączyć z masłem, żółtkami, które utarto z cukrem. Następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę i odstawić do chłodnego miejsca na 30 minut. Po schłodzeniu podzielić na dwie części z których jedna jest nieco większa od drugiej. Większą częścią ciasta wyłożyć formę, boki powinny być wyłożone na 2 cm. Po wyłożeniu zapiekamy w piekarniku na złoty kolor. Morele umyć i wypestkować, pokroić w kosteczkę i zagotować w małej ilości wody. Kolejno przetrzeć przez sito, dodać cukier i smażyć aż będzie gęste jak dżem przy tym cały czas mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy dżem z brzoskwiń i wykładamy na ciasto. Kolejno resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę z brzoskwiń i upiec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wyporcjować.