agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Szarlotka z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna szarlotka na mały deser.

Szarlotka z morelami

Składniki:

Szarlotka z morelami

 

  • ciasto :
  • 25 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • masa :
  • 1 kg moreli
  • 20 dag cukru
  • 25 ml rumu
  • 4 białka
  • cukier puder po posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka z morelami
Mąkę przesiać połączyć z masłem, żółtkami, które utarto z cukrem. Następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę i odstawić do chłodnego miejsca na 30 minut. Po schłodzeniu podzielić na dwie części z których jedna jest nieco większa od drugiej. Większą częścią ciasta wyłożyć formę, boki powinny być wyłożone na 2 cm. Po wyłożeniu zapiekamy w piekarniku na złoty kolor. Morele umyć i wypestkować, pokroić w kosteczkę i zagotować w małej ilości wody. Kolejno przetrzeć przez sito, dodać cukier i smażyć aż będzie gęste jak dżem przy tym cały czas mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy dżem z brzoskwiń i wykładamy na ciasto. Kolejno resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę z brzoskwiń i upiec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wyporcjować.