SUPERPRZEPIS

Szarlotka z morwą

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szarlotka z morwą Więcej zdjęć (6)

Pyszna jesienna szarlotka z dodatkiem suszonej białej morwy. Ciacho jest delikatne i szybko znika. Polecam

Składniki:

Szarlotka z morwą

 

  • Ciasto :
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki cukru pudru ( czubate )
  • 1 żółtko
  • 250 g masła

 

  • Masa jabłkowa :
  • 1,5 kg jabłek ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szk wody
  • 50 g suszonej białej morwy
  • 150 g cukru ( lub mniej w zależności od słodkości jabłek )
  • 2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

Szarlotka z morwą
Przygotować misę robota i założyć noże do siekania.

Do misy wsypać cukier puder, mąkę a potem dodać żółtki zimne pokrojone w kawałki masło. Wszystko połączyć mikserem a potem szybko zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić formę do lodówki na godzinę. Zaś drugą część włożyć do woreczka i schować na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi w lodówce należy przygotować masę jabłkową.

Obrać jabłka, umyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić do szerokiego rondla i wlać do niego także wodę, dodać masło oraz cynamon i sok z cytryny i dusić kilkanaście minut. Po upływie kilkunastu minut do jabłek wsypać cukier i mieszać od czasu do czasu, potem dodać kaszę mannę i morwę. Wszystko wymieszać i wystudzić masę.

Gdy ciasto się schłodzi wyłożyć wystudzoną masę na ciasto a resztę ciasta rozwałkować i wycinać z niego małe ciasteczka ( u mnie serduszka ) i zakryć masę jabłkową ciasteczkami.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec szarlotkę 40 minut.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z morwą
Większą częścią ciasta wylepić dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy
Szarlotka z morwą
Gdy ciasto się schłodzi wyłożyć wystudzoną masę na ciasto.
Szarlotka z morwą
a resztę ciasta rozwałkować i wycinać z niego małe ciasteczka ( u mnie serduszka.
Szarlotka z morwą
piec szarlotkę 40 minut w 195 stopniach.
Szarlotka z morwą
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.