Sposób przygotowania:
Szarlotka z morwą
Przygotować misę robota i założyć noże do siekania.
Do misy wsypać cukier puder, mąkę a potem dodać żółtki zimne pokrojone w kawałki masło. Wszystko połączyć mikserem a potem szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić formę do lodówki na godzinę. Zaś drugą część włożyć do woreczka i schować na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi w lodówce należy przygotować masę jabłkową.
Obrać jabłka, umyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić do szerokiego rondla i wlać do niego także wodę, dodać masło oraz cynamon i sok z cytryny i dusić kilkanaście minut. Po upływie kilkunastu minut do jabłek wsypać cukier i mieszać od czasu do czasu, potem dodać kaszę mannę i morwę. Wszystko wymieszać i wystudzić masę.
Gdy ciasto się schłodzi wyłożyć wystudzoną masę na ciasto a resztę ciasta rozwałkować i wycinać z niego małe ciasteczka ( u mnie serduszka ) i zakryć masę jabłkową ciasteczkami.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec szarlotkę 40 minut.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Do misy wsypać cukier puder, mąkę a potem dodać żółtki zimne pokrojone w kawałki masło. Wszystko połączyć mikserem a potem szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić formę do lodówki na godzinę. Zaś drugą część włożyć do woreczka i schować na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi w lodówce należy przygotować masę jabłkową.
Obrać jabłka, umyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić do szerokiego rondla i wlać do niego także wodę, dodać masło oraz cynamon i sok z cytryny i dusić kilkanaście minut. Po upływie kilkunastu minut do jabłek wsypać cukier i mieszać od czasu do czasu, potem dodać kaszę mannę i morwę. Wszystko wymieszać i wystudzić masę.
Gdy ciasto się schłodzi wyłożyć wystudzoną masę na ciasto a resztę ciasta rozwałkować i wycinać z niego małe ciasteczka ( u mnie serduszka ) i zakryć masę jabłkową ciasteczkami.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec szarlotkę 40 minut.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
zbysiowa
zewa
O tak, jest pyszna :)
biedroneczki
Czekoladka 2