Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam przepis na nieziemsko smaczną szarlotkę! :)

Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całej jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,80 kg jabłek
  • 25 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 gram rodzynek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do szarlotki
  • szczypta kwasku cytrynowego

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką
Na wstępie dodam, że szarlotkę w takiej postaci robiłam po raz pierwszy w życiu i nieskromnie przyznam, że nigdy lepszej nie jadłam : ) Na początku musimy przygotować masę jabłkową. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę - przekładamy do garnka z szerokim i grubym dnem. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, przyprawę do szarlotki oraz nieco cytrynowego kwasku - prażymy je ok. 6-8 minut,tak aby jabłka się nie rozpadły, ale aby wytworzyło się nieco soku. Masło siekamy z mąką, następnie wbijamy jajka, wsypujemy szklankę cukru i dodajemy śmietanę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, następnie dzielimy na 2 części (jedna większa od drugiej). Mniejszą formujemy w cienki wałek, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta wałkujemy na tak duży prostokąt aby wyłożyć nim dno i boki prostokątnej blaszki,nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzane piekarnika na 10 minut (180*). Po tym czasie ciasto obficie przesypujemy bułką tartą i wykładamy masę jabłkową. Na grubych oczkach ścieramy pozostałe ciasto i szarlotkę pieczemy jeszcze ok. 45 minut. Ostudzone ciasto można podawać do zjedzenia :)
Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką
Etap 2 do garnka przekladamy jablka i pozostale skaldniki
Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką
Etap 3 zagniatamy ciasto i cienko walkujemy
Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką
Etap 4 jabłka wykladamy na lekko podpieczone ciasto