Sposób przygotowania:
Walentynkowa szarlotka
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz ocet. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na połowę. Jedną z połówek dodatkowo dzielimy na połowę. W sumie powinniśmy uzyskać 3 części ciasta- jedną większą i dwie mniejsze. Większą część wykładamy na dno przygotowanej formy. Posypujemy kaszą manną. Na kasze wykładamy starte jabłka. Delikatnie posypujemy je cynamonem. Do jednej z mniejszych części dokładamy czerwony barwnik spożywczy. Dokładnie zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej barwy. Obie mniejsze części wałkujemy i radełkiem tniemy w paski. Na wierzch jabłek wykładamy poziomo czerwone paski (koło siebie, bez odstępów). Następnie wplatamy między nie pionowo ułożone paski jasne. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C). Jeśli zostanie nam ciasta (lub polecam celowo zrobić go więcej) dodatkowo możemy wykonać serduszka ciasteczka. Na stolnicy przeplatamy paski – jasne i czerwone, dociskamy i wycinamy serca. Pieczemy około 15 minut w 180˚C. Przed podaniem szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
zbysiowa
jaga85
DZIĘKUJE!!!
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki