SUPERPRZEPIS

Sypana szarlotka

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sypana szarlotka Więcej zdjęć (6)

Dzisiaj polecam sypaną szarlotkę, prostą w wykonaniu, szybką, a za razem bardzo smakowitą, która w mgnieniu oka znika z talerza.

Składniki:

Sypana szarlotka

 

  • maka 1 szkl,
  • cukier 1 szkl,
  • kasza manna 1 szkl,
  • masło 200 g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona szczypta,
  • jabłka 1 kg,
  • dodatkowo;
  • cukier puder 3 -4 łyżki,

Sposób przygotowania:

Sypana szarlotka
Do miski wsypać suche składniki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.

Tortownicę wysmarować tłuszczem razem z bokami.

Na dno tortownicy wsypać część wymieszanych sypkich składników,następnie nałożyć część pokrojonych jabłek, obłożyć cienkimi plasterkami masła.

Czynność powtarzać do wyczerpania składników pamiętając o tym, że przed ostatnią warstwą muszą być suche składniki, a ostatnią plastry masła.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50-60 minut do zrumienienia się szarlotki.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Do szarlotki można podać lody z bitą śmietaną.

Czas przygotowania około 20 minut + czas pieczenia 50 - 60 minut.
Sypana szarlotka
Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki
Sypana szarlotka
Składniki suche razem z proszkiem do pieczenia wymieszać
Sypana szarlotka
Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem,układać warstwami suche składniki ,jabłka, masło i tak do wyczerpania
Sypana szarlotka
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 50 - 60 minut
Sypana szarlotka
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem