Aneta04

Aneta04

Kucharz
[Przepisów: 5]

Szarpaniec 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z dzieciństwa .........

Szarpaniec 4

Składniki:

Szarpaniec 4

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki

 

 

  • galaretka

Sposób przygotowania:

Szarpaniec 4
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywno, dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać. Odstawić. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, ocet i ubić na jednolitą masę, Do białek dodać masę jajeczną ubijając na jednolitą masę. Wsypać do tego przesianą mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.Przełożyć do okrągłej blaszki i piec ok 40 minut w temp 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopta, wyrwać (wyskubać) środek ciasta zostawiając dno i boki . NADZIENIE: Margarynę utrzeć z cukrem i kakao, dodać śmietanę i pokruszone wyszarpane ciasto. Dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do ciasta i zalać galaretką przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce. Do nadzienia można dodać rodzynki i orzechy,a pod galaretkę ułożyć owoce. SMACZNEGO