iwonap

iwonap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 4]

Szaszłyki drobiowe z chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne połączenie smaków- drobiowe szaszłyki z chilli, czosnkiem, koperkiem i skórką z cytryny. Podane z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami. Rozkosz dla podniebienia.

Szaszłyki drobiowe z chilli

Składniki:

Szaszłyki drobiowe z chilli

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (bez nasion)
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • wiązka natki koperku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • 500 g młodego szpinaku
  • 1 papryczka chilli (bez nasion)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe z chilli
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Czosnek, paprykę i koperek drobno posiekać. Cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać oliwę i wymieszać.Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.Tak przygotowaną pierś z kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków. Grillować z każdej strony, do zarumienienia. Polecam z pieczonymi, młodymi ziemniakami - ugotowane wcześniej ziemniaki (duże można pokroić na ćwiartki) zawinąć w folię aluminiową z odrobiną masła i ulubionymi przyprawami (u mnie sól i rozmaryn), grillować bezpośrednio w węglu lub brykiecie drzewnym.