redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce z owoców południowych z sosem miodowo-sojowym i ziarnami sezamu.

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce

Składniki:

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce

 

  • Składniki dla 4 osób
  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • Marynata oraz sos
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
  • Kilka listków świeżej kolendry
  • Sałatka owocowa
  • ½ melona gallo
  • ½ mango
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • 4 łyżki oliwy z oliwek BORGES
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 16 drewnianych szpadek do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce
Wszystkie składniki marynaty oraz sosu zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku i podzielić na 2 części.

Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej bądź upiec w piekarniku.

Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek. Grillowane drobiowe szaszłyki yakitori podawać z sałatką z owoców południowych.

Fot. Fit&Easy