Sposób przygotowania:
Szaszłyki drobiowe z Earl Grey
Zaparzyć połową wrzątku ( 1/4 szklanki) herbatę. Dodać 1 łyżkę oleju, przyprawy. Wymieszać. Usunąć saszetkę. Poczekać aż ostygnie. Pokroić piersi kurczaka w kostkę. Zalać mięso marynatą i zostawić na 15 minut. Szalotki przekroić na pół. Nabijać na przemian mięso, pół szalotki . W miskę ActiFry wsypać zamrożone frytki ( ok 0,4 kg ). Skropić łyżką oleju. Na frytkach ułożyć szaszłyki i piec 30 minut. Po 20 minutach wyłączyć na moment frytownicę i skropić frytki i mięsa pozostałą wodą* - włączyć i piec do zrumienienia frytek i mięsa. *Kropię wodą bo inaczej frytki i mięso są za suche . ** Na przyszłość uważam, że dobrze by było przełożyć jednak mięso cienkimi plasterkami słoninki - szaszłyk jednak nie może być zupełnie dietetyczny. *** Myślę, że można takie szaszłyki upiec również w worku foliowym do pieczenia mięs.