Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetny sposób by dzieci polubiły jeść.

Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe

 

  • 50 dag fileta z kurczaka,
  • 1 mały kalafior,
  • 1 łyżka curry,
  • 4 łyżki natki pietruszki suszonej
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe
Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku około 7 minut od zagotowania wody, odcedzamy, a następnie studzimy. Filet z kurczaka  lekko rozbijamy i kroimy w paski.Oprószamy go  ziołami, solą i pieprzem. Zwijamy w rulonik.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy różyczki kalafiora   posypując  go curry. Wykładamy z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem by nadmiar tłuszczu  swobodnie odciekł.

Na długie patyki do szaszłyków nabijamy kolejno mięso z kurczaka i kalafior. Robimy tak  do wyczerpania składników. Układamy  szaszłyki na blaszce wyłożonej  folią, posmarowanej olejem i zapiekamy w 200 stop. C przez 15 minut.

Wykładamy na  porcje  ugotowanego na sypko ryżu.
Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe
Gotujemy podzielony na różyczki kalafior we wrzącej wodzie.
Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe
Filet z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy do smaku.
Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe
Ugotowany kalafior smązymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem curry.
Szaszłyki drobiowo- kalafiorowe
Nabijamy na patyczki do szaszłyków mięso i kalafior a nastepnie zapiekamy w piekarniku.