Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Szaszłyki kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały sposób przygotowania szaszłyków na grilla lub w piekarniku, kuleczki z mięsa mielonego z warzywami.

Szaszłyki kuleczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki kuleczki

 

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • Jajko
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy do grosa
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 cebule
  • Wykałaczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki kuleczki
1. Przekładamy mięso do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą do grosa. Następnie dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki.

2. Kroimy warzywa, ogórki oraz cebulę w plasterki a paprykę w w 2 cm paski.

3. Nadziewamy na wykałaczkę na przemian, najpierw mięsną kuleczkę, następnie cebulę, paprykę oraz ogórka i ponownie powtarzamy.

4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 30 minut w 180°C.

5. Danie gotowe, można podać z sosem dowolnym.

6. Smacznego
Szaszłyki Kuleczki
Szaszłyki na Grilla jak również jako danie obiadowe