BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kruche i soczyste szaszłyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwsze moje szaszłyki w tym roku ,przygotowałam z filetu indyczego do tego młoda cukinia, soczyste papryki no i zabraknąć oczywiście nie mogło cebuli. Szaszłyki kruche, soczyste i bardzo smaczne.

Kruche i soczyste szaszłyki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kruche i soczyste szaszłyki

 

  • filet z indyka 500 g,
  • cebule małe 6 szt,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • papryka żółta 1/2 szt,
  • młoda cukinia 1 szt,
  • olej 4 łyżki,
  • musztarda 1 łyżka,
  • łyżka ketchupu,
  • miód 1 łyżeczka,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Kruche i soczyste szaszłyki
Mięso myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w większą kostkę.

Składniki marynaty mieszamy, nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę aby mięso się przegryzło.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso na przemian z warzywami.

Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy na małym ogniu obracając co jakiś czas szaszłyki aby się nie przypaliły.

Gotowe układamy na półmisku lub talerzu wyłożonym sałatą zieloną.

Szaszłyki możemy również piec na rozpalonym grillu.
Kruche i soczyste szaszłyki
Kruche,soczyste,pyszne szaszłyki gotowe do spożycia
Kruche i soczyste szaszłyki
Mięso po umyciu,osuszeniu pokroić w kawałki,przyprawić wymieszać i zostawić na godzinę do przegryzienia
Kruche i soczyste szaszłyki
Cukinię kroimy w plastry,paprykę oczyścić i pokroić w kawałki ,a małe cebule na połówki
Kruche i soczyste szaszłyki
Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso na zmianę z kawałkami warzyw
Kruche i soczyste szaszłyki
Gotowe szaszłyki kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu
Kruche i soczyste szaszłyki
Szaszłyki co jakiś czas obracamy
Kruche i soczyste szaszłyki
Gotowe przekładamy na talerz wyłożony sałatą zielona