Sposób przygotowania:
Kanapki z grilla z mięsem i sosemWykonanie bułek:
Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Ciasta nie zagniatamy. Następnie przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, następnie zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut żeby wyrosło. Wyrośnięte już ciasto dzielimy na 10 części, formujemy okrągłe bułeczki, następnie spłaszczamy je i lekko rozwałkujemy, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone studzimy.
Sos:
Cebulę, czosnek i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Odparowujemy nadmiar wody, sos musi być gęsty. Gotowy studzimy.
Mięso:
Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem i przyprawami według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso studzimy i kroimy w plasterki.
Do grillowania:
Bułki rozcinamy na pół, nakładamy po porcji sosu, mięsa, sera i przykładamy drugą połówką bułki.
Grillowanie:
Grill elektryczny rozgrzewamy, układamy na nim bułki, zamykamy i grilujemy, aż będą gorące.
Podanie:
Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 10 sztuk bułek.
Szklanka do odmierzania składników na bułki 250 ml.
Można ewentualnie użyć gotowych bułek.