SUPERPRZEPIS

Kanapki z grilla z mięsem i sosem

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kanapki z grilla z mięsem i sosem

Takie kanapki można przygotować na sycący obiad czy bardzo obfitą kolację, na jakąś imprezę czy piknik. Smakują nawet na zimno. Pracochłonne, ale warto je zrobić.

Składniki:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem

Bułki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Sos:

  • 3 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryka czerwona
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • suszona bazylia według uznania
  • suszone oregano według uznania
  • lubczyk suszony według uznania
  • czosnek suszony według uznania
  • słodka papryka mielona według uznania
  • ostra papryka mielona według uznania

Mięso:

  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek suszony
  • papryka słodka mielona
  • oregano suszone
  • olej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem

Wykonanie bułek:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem
Z podanych składników wykonujemy i pieczemy bułki.

Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Ciasta nie zagniatamy. Następnie przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, następnie zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut żeby wyrosło. Wyrośnięte już ciasto dzielimy na 10 części, formujemy okrągłe bułeczki, następnie spłaszczamy je i lekko rozwałkujemy, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone studzimy.

Sos:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem
Z podanych składników wykonujemy sos. Sos studzimy.

Cebulę, czosnek i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Odparowujemy nadmiar wody, sos musi być gęsty. Gotowy studzimy.

Mięso:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem
Przygotowujemy mięso, smażymy je i kroimy w plastry.

Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem i przyprawami według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso studzimy i kroimy w plasterki.

Do grillowania:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem
Nastepnie bułki składamy ze składnikami do grilowania.

Bułki rozcinamy na pół, nakładamy po porcji sosu, mięsa, sera i przykładamy drugą połówką bułki.

Grillowanie:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem
Następnie bułki grillujemy, aż będą gorące.

Grill elektryczny rozgrzewamy, układamy na nim bułki, zamykamy i grilujemy, aż będą gorące.

Podanie:

Kanapki z grilla z mięsem i sosem
Następnie bułki podajemy, smacznego życzę.

Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 10 sztuk bułek.
Szklanka do odmierzania składników na bułki 250 ml.
Można ewentualnie użyć gotowych bułek.