Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Szaszłyki z serc drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warto spróbować serduszek w formie szaszłyków - zwolennikom kurzych podrobów gorąco polecam, przeciwników zachęcam, żeby spróbowali !

Szaszłyki z serc drobiowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki z serc drobiowych

 

  • 1,5 kg. serc drobiowych
  • szpikulce do szaszłyka

 

  • SALSA POMIDOROWA
  • 700 g. pomidorów (dojrzałe ale jędrne)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula (czerwona / pokroić w kosteczkę)
  • 2 duże ząbki czosnku (pokroić w kosteczkę)
  • 30 g. kaparów (odsączyć / posiekać)
  • 30 g. natki pietruszki (posiekać)
  • cukier (1/4 łyżeczki)
  • przyprawy: sól / biały pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z serc drobiowych
► Salsa pomidorowa: pomidory wrzucić na około 60 sekund do wrzącej wody i schłodzić w lodowatej wodzie. Ostrożnie zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne z pomidorów, miąższ pokroić na małe kostki o grubości około 0,5 cm. Pomidory wrzucić do miski, dodać cebulę, czosnek, kapary i pietruszkę. Następnie wlać oliwę, dodać sól, pieprz, cukier wszystkie składniki z sobą wymieszać i ponownie doprawić z solą i cukrem do smaku. Salsę przykryć folią spożywczą i odstawić do wchłonięcia w temperaturze pokojowej, aż do momentu, gdy będzie gotowa do spożycia.

► Serduszka z kurczaka umieść i na przemian z czubkiem i szerszą górną częścią serca na szpikulcu. Szaszłyki należy pokryć cienką warstwą wysokotemperaturowego oleju rzepakowego i umieścić bezpośrednio nad żarzącym się węglem na kratce grillowej. Grillować przez około 8 -10 minut w zależności od ciepła węgla.
Szaszłyki z serc drobiowych
Szaszłyki pokryć cienką warstwą wysokotemperaturowego oleju i umieścić bezpośrednio nad żarzącym się węglem na kratce grillowej.
Szaszłyki z serc drobiowych
Serduszka umieścić na przemian z czubkiem i szerszą górną częścią serca na szpikulcu.
Szaszłyki z serc drobiowych
Serduszka drobiowe umyić i oczyscić ze zbędnych żyłek lub tłuszczyku.