Sposób przygotowania:
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką
Najpierw należy przygotować marynatę. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie oba rodzaje umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę.
Boczek z szynką wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny. Cebulę obrać i pokroić w ósemki, a paprykę na większe kawałki.
Warzywa posmarować odrobiną i dodatkowo można lekko posolić. Na patyczki do szaszłyków ponabijać mięso, cebulę i paprykę - robić to na zmianę.
Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować do miękkości. (Można uprzednio obwinąć folią aluminiową.)
Wersja z piekarnika: Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
(Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.)
Boczek z szynką wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny. Cebulę obrać i pokroić w ósemki, a paprykę na większe kawałki.
Warzywa posmarować odrobiną i dodatkowo można lekko posolić. Na patyczki do szaszłyków ponabijać mięso, cebulę i paprykę - robić to na zmianę.
Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować do miękkości. (Można uprzednio obwinąć folią aluminiową.)
Wersja z piekarnika: Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
(Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.)