iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kofty z grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla mnie to mielone na patyku choć przygotowane na grillu, podałam z sosem czosnkowym i grzanka skropioną oliwą, wyszło pysznie.

Kofty z grilla

Składniki:

Kofty z grilla

 

  • 80 dag mięsa mielonego u mnie łopatka wieprzowa
  • 2 jajka
  • po 2 łyżki pokrojonego szczypiorku i zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy mieszanka pięciu przypraw ( anyż, cynamon, koper włoski, goździki, pieprz czarny)

dodatkowo:

  • olej
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Kofty z grilla

ETAP 1:

Kofty z grilla
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy.

Mięso skręcić na grubych oczkach najmniejsza średnica oczka to 1 cm, dodać posiekaną zieleninę, czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajka i dosypać przyprawy, dokładnie wyrobić masę mięsną (ewentualnie doprawić pod swój smak).

ETAP 2:

Kofty z grilla
Patyczki lepsze sa takie grubsze bo ja te musiałam brac po dwa.

Patyczki namoczyć w zimnej wodzie na kilka minut.

ETAP 3:

Kofty z grilla
Nie robimy zbyt dużych porcji, mniejsze są lepsze.

Z masy mięsnej uformować małe wałeczki i nabić na patyczki, posmarować kofty po wierzchu olejem.

ETAP 4:

Kofty z grilla

Ułożyć na gorącym grillu ( ja robiłam na tackach), grillujemy 10-15 minut czas zależy od wielkości i stopnia wysmażenia jaki chcemy mięć.

Podajemy z sosem czosnkowym.