jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 285]

Szaszłyki na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowe szaszłyki z warzyw mogą też być przygotowane na parze. Ja zrobiłam z papryk kolorowych, cebuli i pomidorków koktajlowych oraz cukinii i wyszły smaczne.

Szaszłyki na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki na parze

 

  • Papryka czerwona 1 szt.
  • papryka żółta 1 szt.
  • papryka żółta 1 szt.
  • cukinia 1 szt.
  • cebula dymka 1 sz.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe 300 g
  • dowolne zioła
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki na parze
Papryki kolorowe umyć i pozbawić nasion, pokroić na większe kawałki lub kostki. Cebule czerwoną i dymkę obrać i pokroić w ósemki. Cukinię umyć i osuszyć, pokroić w słupki nie obierać ze skórki. Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć i pozostawić w całości. Nabijać warzywa na przemian na patyczki szaszłykowe i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.

Gotować do miękkości składników.
Szaszłyki na parze
Cebulęczerwononą ,cukienę , cebulę dymkę pokroić w małe kostki
Szaszłyki na parze
Papryki kolorowe pozbawić nasioni pokroić w kostkę
Szaszłyki na parze
Nabijać na patyczki do szaszłyków warzywa na przemian
Szaszłyki na parze
Ułożyć ponabijane warzywa na patyczki szaszłykowe i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze