misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Kolorowe szaszłyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne aromatyczne szaszłyki. Co prawda u nas pogoda nie dopisuje, ale na szczęście patelnia grillowa zdała egzamin. Szaszłyki znikają szybciej niż się je grilluje.

Kolorowe szaszłyki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kolorowe szaszłyki

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 10 plasterków boczku
  • 1 mała cukinia
  • 16 małych pomidorków
  • kurczaka u mnie papryka słodka, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz kolorowy, bazylia i oregano

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do miski przyprawiamy i odstawiamy na przynajmniej godzinę, by mięso się zamarynowało.

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w 4-5 mm plasterki. Dokładnie umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy ją w średniej wielkości kawałki. Boczek kroimy na plasterki. Pomidorki myjemy i osuszamy.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy w dowolnej kolejności przygotowane składniki. U mnie robiła to najstarsza córka więc każdy szaszłyk wygląda inaczej.

Tak przygotowane szaszłyki układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju i grillujemy 10-15 minut co jakiś czas odwracając.

Czas grillowania zależy od wielkości kawałków.
Kolorowe szaszłyki
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę
Kolorowe szaszłyki
Mięso przekładamy do miski przyprawiamy i odstawiamy na przynajmniej godzinę
Kolorowe szaszłyki
Przygotowujemy pozostałe składniki do szaszłyków
Kolorowe szaszłyki
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian składniki do szaszłyków
Kolorowe szaszłyki
Tak przygotowane szaszłyki grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej