BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kolorowe koreczki warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szaszłyki moje przygotowane w innej wersji są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i cieszą podniebienie, podane z ulubionym sosem smakują wybornie. Przepis z bardzo starego zeszytu mojej babci, a jak mówią takie babcine przepisy najlepsze.

Kolorowe koreczki warzywne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kolorowe koreczki warzywne

 

 

  • Sos;
  • śmietana 18 % 2 szkl,
  • czosnek 3 ząbki,
  • jogurt naturalny gęsty 200 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo;
  • chrzan tarty 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kolorowe koreczki warzywne
Kalafior oczyścić, opłukać włożyć do gorącej wody osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Gotować na pół twardo. Po ugotowaniu odsączyć z wody, odciąć spód aby kalafior równo stał.

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nieduże kawałki. Na takie same kawałki pokroić sery.

Na drewniane cienkie patyczki do szaszłyków dł. około 20 cm. nakładać na przemian kawałki papryki i sery.

Szaszłyki wkładać w kalafior .

Przygotować sos;

Czosnek po obraniu rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną i jogurtem naturalnym. Dodać sól i pieprz oraz 1 lub 2 łyżki chrzanu tartego. Wymieszać.

Sos podawać w osobnej miseczce, by każdy mógł zanurzać swój szaszłyk.

Podawać ze swoim ulubionym sosem. np . czosnkowym, curry, z tatarskim sosem itp.
Szaszłyki w innym wydaniu
kalafior oczyścić ,opłukać i włożyć do gorącej osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody
Szaszłyki w innym wydaniu
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych umyć i osuszyć a następnie pokroić na kawałki
Szaszłyki w innym wydaniu
Kalafior odsączyć z wody ułożyć na talerzu odciąć spód by można było równo postawić