Sposób przygotowania:
Kolorowe koreczki warzywne
Kalafior oczyścić, opłukać włożyć do gorącej wody osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Gotować na pół twardo. Po ugotowaniu odsączyć z wody, odciąć spód aby kalafior równo stał.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nieduże kawałki. Na takie same kawałki pokroić sery.
Na drewniane cienkie patyczki do szaszłyków dł. około 20 cm. nakładać na przemian kawałki papryki i sery.
Szaszłyki wkładać w kalafior .
Przygotować sos;
Czosnek po obraniu rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną i jogurtem naturalnym. Dodać sól i pieprz oraz 1 lub 2 łyżki chrzanu tartego. Wymieszać.
Sos podawać w osobnej miseczce, by każdy mógł zanurzać swój szaszłyk.
Podawać ze swoim ulubionym sosem. np . czosnkowym, curry, z tatarskim sosem itp.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nieduże kawałki. Na takie same kawałki pokroić sery.
Na drewniane cienkie patyczki do szaszłyków dł. około 20 cm. nakładać na przemian kawałki papryki i sery.
Szaszłyki wkładać w kalafior .
Przygotować sos;
Czosnek po obraniu rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną i jogurtem naturalnym. Dodać sól i pieprz oraz 1 lub 2 łyżki chrzanu tartego. Wymieszać.
Sos podawać w osobnej miseczce, by każdy mógł zanurzać swój szaszłyk.
Podawać ze swoim ulubionym sosem. np . czosnkowym, curry, z tatarskim sosem itp.