Sposób przygotowania:
Szaszłyki w łódeczkach z cukinii
Mięso łączymy z cebulą, ząbkiem czosnku i natki pietruszki, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Formujemy 8 klopsików. Lekko natłuszczamy je oliwą. Paprykę oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę. Każdą śliwkę zwijamy w plaster boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę paprykę, kuleczkę mięsną i roladkę z boczku. Cukinie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Szaszłyki i cukinie układamy na grillu. Grillujemy obracając w trakcie na drugą stronę. W tym czasie przygotowujemy sos ziołowo-czosnkowy. Drobno posiekany czosnek łączymy z jogurtem, octem i ziołami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do ugrillowanych łódeczek cukinii wlewamy sos. Możemy do nich włożyć szaszłyka, bądź podać go obok.
przejs