panna Malwinna

panna Malwinna

Kucharz
[Przepisów: 3]

Szaszłyki w łódeczkach z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to bardzo smaczne i oryginalnie podane danie. Na pewno zachwyci naszych gości.

Szaszłyki w łódeczkach z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki w łódeczkach z cukinii

 

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 zielona papryka
  • 8 plastrów boczku
  • 8 suszonych śliwek
  • 4 cukinie
  • sos ziołowo-czosnkowy
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • łyżeczka świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki w łódeczkach z cukinii
Mięso łączymy z cebulą, ząbkiem czosnku i natki pietruszki, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Formujemy 8 klopsików. Lekko natłuszczamy je oliwą. Paprykę oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę. Każdą śliwkę zwijamy w plaster boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę paprykę, kuleczkę mięsną i roladkę z boczku. Cukinie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Szaszłyki i cukinie układamy na grillu. Grillujemy obracając w trakcie na drugą stronę. W tym czasie przygotowujemy sos ziołowo-czosnkowy. Drobno posiekany czosnek łączymy z jogurtem, octem i ziołami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do ugrillowanych łódeczek cukinii wlewamy sos. Możemy do nich włożyć szaszłyka, bądź podać go obok.
Szaszłyki w łódeczkach z cukinii
Etap 2