Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1165]

Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Prosta, ale smaczna wersja szaszłyków, która idealnie sprawdzi się podczas grillowania. Szaszłyki można też przygotować w piekarniku.

Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką

 

  • 300 g boczku wieprzowego
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1-2 papryki czerwone

Marynata:

  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką
Najpierw należy przygotować marynatę. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie oba rodzaje umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę.

Boczek z szynką wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny. Cebulę obrać i pokroić w ósemki, a paprykę na większe kawałki.

Warzywa posmarować odrobiną i dodatkowo można lekko posolić. Na patyczki do szaszłyków ponabijać mięso, cebulę i paprykę - robić to na zmianę.

Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować do miękkości. (Można uprzednio obwinąć folią aluminiową.)

Wersja z piekarnika: Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.

(Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.)