Sposób przygotowania:
Szaszłyki wieprzowe z cukinią
Szynkę oraz boczek kroimy w duże kawałki. Posypujemy solą oraz papryką słodką. Spryskujemy olejem. Zamykam próżniowo (wtedy przyprawy lepiej przechodzą mięso) i marynuję całą noc. Paprykę kroimy w kawałki, cukinię w plastry, cebule na ćwiartki i boczek wędzony w szerokie paski. Pieczarki nadziewamy całe. Na przygotowane szpadki do szaszłyków nadziewamy kolejno składniki. Kolejność nadziewania jest dowolna. Tak przygotowane składniki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Spryskujemy oliwą. Posypujemy solą oraz papryczką pepperoni świeżo zmieloną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 35-45 minut, do momentu zarumienienia. Smacznego.
pacpaw