pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Szaszłyki wieprzowe z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne szaszłyki przygotowane w piekarniku

Szaszłyki wieprzowe z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe z cukinią

 

  • szynka wieprzowa 60 dag
  • boczek wieprzowy 25 dag
  • boczek wędzony 25 dag
  • sól do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • olej do posmarowania
  • pieczarki 7
  • cebula 1
  • cukinia 1
  • boczek wędzony 15 dag
  • papryczka pepperoni zmielona do smaku
  • oliwa do spryskania

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe z cukinią
Szynkę oraz boczek kroimy w duże kawałki. Posypujemy solą oraz papryką słodką. Spryskujemy olejem. Zamykam próżniowo (wtedy przyprawy lepiej przechodzą mięso) i marynuję całą noc. Paprykę kroimy w kawałki, cukinię w plastry, cebule na ćwiartki i boczek wędzony w szerokie paski. Pieczarki nadziewamy całe. Na przygotowane szpadki do szaszłyków nadziewamy kolejno składniki. Kolejność nadziewania jest dowolna. Tak przygotowane składniki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Spryskujemy oliwą. Posypujemy solą oraz papryczką pepperoni świeżo zmieloną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 35-45 minut, do momentu zarumienienia. Smacznego.
Szaszłyki wieprzowe z cukinią
Mięso wieprzowe przyprawiamy zgodnie z przepisem
Szaszłyki wieprzowe z cukinią
Warzywa oraz boczek kroję na kawałki
Szaszłyki wieprzowe z cukinią
Na kijki od szaszłyków nadziewam mięso oraz warzywa
Szaszłyki wieprzowe z cukinią
Przed wstawienem do piekarnika spryskuję olejem