SUPERPRZEPIS

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną Więcej zdjęć (3)

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu.

Składniki:

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

CIASTO DROŻDŻOWE:

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

ETAP 1:

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać i włożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładko razem z jajkiem.
Mąkę przesiać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodać sól, olej. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę. Ciasto wyrabiać przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Zmieloną wołowinę wymieszać z pieczarkami, cebulą i przyprawami.

W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa zmielić gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza i dusić na patelni, aż woda z nich odparuje. Dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodać cebulę i zeszklić, aż będzie miękka. Przełożyć do mięsa i wszystko dobrze doprawić. Farsz podzielić na 12 części i z każdej zrobić kuleczkę.

ETAP 3:

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Mięsny farsz zamykać w środku ciasta drożdżowego.

Kiedy ciasto na pampuchy podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz, ale krótko. Uformować rulon i podzielić go na 12 równych kawałków. Z każdego uformować placuszek, na który kłaść mięsną kuleczkę i zlepiać zamykając farsz w środku.

ETAP 4:

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną
Uformowane pampuchy układać na tacy oprószonej mąką.

Gotowe pampuchy układać na oprószonej mąką tacy sklejoną częścią do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, żeby troszkę podrosły.
Wyrośnięte parować przez 10 min w garnku do gotowania na parze lub na specjalnym wkładzie. Można też pampuchy ugotować na głębokim sicie, zawieszonym na zwykłym garnku i przykrytym pokrywką. Ważne, żeby to na czym będą leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody.
Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym masełkiem. Smacznego :)


Tagi:

dania kluski