lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów

Szaszłyki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lubicie szaszłyki bo ja tak i to bardzo . Dodatki dajemy jakie chcemy i to bardzo mi odpowiada . Szaszłyki podczas pieczenia puszczają sok , mięso nabiera charakteru .

Szaszłyki wieprzowe  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe

 

  • szynka wieprzowa 1 kg

 

 

  • cebula 4 szt

 

 

 

  • Marynata do mięsa :

 

  • papryka czerwona mielona 4 łyżeczki

 

 

  • sól pół łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe
Wieczorem przygotowujemy marynatę . Przyprawy wrzucamy do miseczki i wlewamy oliwę z oliwek , mieszamy. Mięso myjemy kroimy w kostkę i nacieramy marynatą , zostawiamy na noc w zamkniętym naczyniu. Nadchodzi dzień, Cebule kroimy w talarki Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty - tak aby nam się dobrze nadziewało. Ogórki konserwowe kroimy w plastry . Pieczarki na połowę , a jak male to w całości . Nadziewamy na patyczki od szaszłyków na przemian mięso ogórek cebula papryka pieczarka , aż do końca patyczka. Pieczemy na folii aluminiowej , przykrywamy i pieczemy koło godziny. Mięso zmięknie wtedy zdejmujemy z wierzchu folie i przypiekamy . Pieczemy godzinne w 180 stopniach potem odkrywamy i z 15 minut zdążą się podpiecz wierzchu .
Szaszłyki wieprzowe
Mięso myjemy kroimy w kostkę i nacieramy marynatą , zostawiamy na noc w zamkniętym naczyniu.
Szaszłyki wieprzowe
Pieczarki na połowę , a jak male to w całości .
Szaszłyki wieprzowe
Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty - tak aby nam się dobrze nadziewało.
Szaszłyki wieprzowe
Nadziewamy na patyczki od szaszłyków na przemian mięso ogórek cebula papryka pieczarka , aż do końca patyczka.