Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Szaszłyki wieprzowe z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Karkówka na grillu jest oczywista. Ale w postaci soczystych szaszłyków smakuje lepiej. I jest inna.

Szaszłyki wieprzowe z grilla Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe z grilla

 

  • ok. 1/2 kg karkówki pokrojonej na duże kawałki
  • ok. 1/4 kg boczku wędzonego pokrojonego w grube plastry
  • 2 - 3 cebule pokrojone w grube krążki
  • Marynata:
  • pół słoiczka musztardy (ja zastosowałem bawarską)
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy
  • 1/4 szklanki piwa
  • płaska łyżeczka peklosoli lub mieszanki soli i papainy - można dostać w handlu gotowe mieszanki
  • po kilka ziaren kminku, kolendry i nieco więcej pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku (może być świeży, posiekany i roztarty z solą)

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe z grilla
Przyprawy utrzyj w moździerzu, wymieszaj z piwem, musztardą i oliwą - tak, aby powstała gładka masa a składniki się połączyły. Umyte i osuszone mięso pokrój na duże kawałki, boczek na plastry. Zalej to wszystko marynatą, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 - 4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu. Zamarynowane mięso nabijaj na szpadki lub zamoczone wcześniej w wodzie patyczki - na przemian z boczkiem i cebulą. Piecz na grillu rozgrzanym do temperatury 350 - 400 st. C. - najlepiej pod przykryciem. Mięso będzie wtedy bardziej soczyste, ale samo pieczenie potrwa dłużej. Podawaj z pieczywem i sosem np. tzatziki, z sałatkami warzywnymi, z ryżem, a najlepiej z sałatką tabule z kaszki kuskus.
Szaszłyki wieprzowe z grilla
Sekret to dobrze zamarynowane mięso i boczek.
Szaszłyki wieprzowe z grilla
Możesz piec szaszłyki np. w towarzystwie szparagów.