Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kociołek bosmana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie jednogarnkowe dla wielbicieli ryb i owoców morza. Taki kociołek można zjeść z pieczywem, ale dobrze będzie smakował też np. z ryżem.

Kociołek bosmana

Składniki:

Kociołek bosmana

 

  • 225 g mieszanki owoców morza (krewetki, ośmiorniczki, kalmary)
  • 200 g dorsza
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu - najlepiej gotowanego na pancerzach skorupiaków, ale może być też warzywny
  • 1 cebula
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • suszona kolendra
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kociołek bosmana

ETAP 1:

Kociołek bosmana
Paprykę żółtą i czerwoną oraz pomidory kroimy w kostkę

Warzywa myjemy. Papryki i pomidory kroimy w kostkę.

Czosnek siekamy drobno. Cebulę kroimy w kostkę.

Dorsza kroimy w kostkę, oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

ETAP 2:

Kociołek bosmana
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone warzywa

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, czosnek, paprykę i pomidory.

ETAP 3:

Kociołek bosmana
Do warzyw dodajemy dorsza oraz owoce morza

Do warzyw dodajemy dorsza i mieszankę owoców morza, smażymy razem kilka minut. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu do smaku.

ETAP 4:

Kociołek bosmana
Do warzyw, ryby i owoców morza dodajemy passatę i bulion

Dodajemy passatę pomidorową, bulion i suszoną kolendrę. Podgrzewamy ok. 15 minut, aż sos się zredukuje i zagęści. Danie doprawiamy do smaku.

Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.