Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta szybka przekąska, a nawet danie. Prawie nie wymaga soli, ale jeśli ktoś się nie może bez niej obejść może sobie oprószyć.

Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki

 

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • paczka suszonych śliwek bez pestki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki
Filet obieramy z tłuszczu i błon, a następnie kroimy wzdłuż na 5 - 8 milimetrowe paski. Z opakowania wyjmujemy całe nieuszkodzone śliwki i posypujemy je czerwonym pieprzem. Na patyk nabijamy koniec mięsa, następnie śliwkę, zawijamy mięso i znów przebijamy i tak na przemian do wielkości jaka nam odpowiada. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy szaszłyki i opiekamy z każdej strony, na koniec przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 3 min. Podajemy ciepłe same lub z jakimś dodatkiem.
Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki
Mięso kroimy na paski, a śliwki wybieramy tylko te całe.
Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki
Nakładamy na przemian mięso, śliwka itd aż uzyskamy zadowalającą nas wielkość.
Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki
Szaszłyki smażymy na rozgrzanym maśle aż się ładnie zarumienia.