Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szaszłyki z mielonego z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szaszłyki z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pieczone na grillu. Błyskawiczne w przygotowaniu i smaczne.

Szaszłyki z mielonego z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z mielonego z boczkiem

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
  • 6 łyżek przyprawy do zup w płynie
  • 1 łyżka przyprawy do szaszłyka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z mielonego z boczkiem
Do mięsa dodać posiekany drobno czosnek, pokrojony w kostkę boczek, zioła i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować długie wałeczki i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Mięso na patykach kłaść na rozgrzany grill bezpośrednio na ruszt lub na specjalną tackę do grillowania. Grillować na rumiano z każdej strony.
Szaszłyki z mielonego z boczkiem
Pokrojony boczek posiekany czosnek i przyprawy dodane do mięsa.
Szaszłyki z mielonego z boczkiem
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszane.
Szaszłyki z mielonego z boczkiem
Wałeczki uformowane z mięsnej masy nadziane na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki z mielonego z boczkiem
Szaszłyki pieczone na rozgrzanym grillu.