iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Lubczykowe szaszłyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo intensywne w smaku pulpeciki nadają temu daniu wyjątkowego smaku i są dobrym zastępstwem dla drobiu który używamy do takich szaszłyków.

Lubczykowe szaszłyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lubczykowe szaszłyki

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • dodatkowo:
  • 30 dag pieczarek
  • 40 dag surowego boczku
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Lubczykowe szaszłyki
Lubczyk bardzo drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego, następnie wbić jajko i dołożyć wcześniej namoczona i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę, dosypać sól i pieprz do smaku, wymieszać wszystko bardzo dokładnie. Z masy mięsnej uformować malutkie pulpeciki, boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać na zmianę pieczarki, boczek i pulpety, przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce i posmarować marynatą, odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Piec na tackach. Marynata: W miseczce dokładnie wymieszać musztardę, olej i wodę.
Lubczykowe szaszłyki
Liscie lubczyku bardzo drobno posiekać.
Lubczykowe szaszłyki
Z masy mięsnej przygotować małe pulpeciki.
Lubczykowe szaszłyki
Nadziewać wszystko na zmianę na patyczki.
Lubczykowe szaszłyki
Przygotowane szaszłyki posmarować marynatą.