Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Szaszłyki z piersi kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa bardzo smaczna i wyjątkowo bogata w białko.

Szaszłyki z piersi kurczaka

Składniki:

Szaszłyki z piersi kurczaka

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z piersi kurczaka
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Patyczki do szaszłyków włożyć na pół godziny do gorącej wody - dzięki temu szpadki podczas pieczenia nie spalą się, w dodatku będzie łatwiej zdjąć z nich kawałeczki mięsa. Olej, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę majeranku, sól oraz pieprz wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Zamarynowane kawałki kurczaka nadziać na patyczki, skropić octem balsamicznym i ułożyć na grillu. Piec na złoty kolor około 5 minut z każdej strony. Upieczone mięso ponownie polać odrobiną octu.