Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Szaszłyki z roladek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy pomysł na danie z fileta kurczaka, soczyste, chrupiące roladki faszerowane pieczoną cukinią i szynką, przygotowane w formie szaszłyków. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętny, a goście będą zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sam.

Szaszłyki z roladek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z roladek

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 cukinie
  • 10 dag szynki w plastrach
  • 10 dag boczku parzonego w plastrach
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • 2 jajka
  • Wykałaczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z roladek

I

Szaszłyki z roladek
przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy , kroimy w plastry i rozbijamy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
2. Każdy kawałek mięsa solimy i układamy po pasku boczku.

II

Szaszłyki z roladek
przygotowanie cukini, kroimy, doprawiamy i pieczemy.

3. Cukinie myjemy, kroimy w podłużne paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy pieprzem oraz solą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.

III

Szaszłyki z roladek
faszerowanie roladek cukinią, boczkiem i szynką.

4. Następnie po upieczeniu cukinie układamy na boczku i przykrywamy plasterkiem szynki.

IV

Szaszłyki z roladek
zzwijanie mięsa w roladki, panierowanie i smażenie.

5. Mięso zwijamy roladki, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
6. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

V

Szaszłyki z roladek

7. Po usmażeniu roladki kroimy w krążki dwucentymetrowe i nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków.
8. Podajemy z ulubioną surówką.
9. Smacznego.