slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 907]

Roladki z piersi kurczaka z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i soczyste roladki z mięsa z piersi kurczaka z farszem z dyni oraz otulone boczkiem. Proste do zrobienia roladki są idealne na uroczysty obiad z dodatkiem ryżu i surówki. Polecam.

Roladki z piersi kurczaka z dynią

Składniki:

Roladki z piersi kurczaka z dynią

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g boczku w plastrach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki z piersi kurczaka z dynią
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Ścieramy miąższ na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy drobno. Przesmażamy dynię z czosnkiem i cebulką na łyżce oleju, aż cebulka stanie się złota, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.

Mięso myjemy, odcinamy błonki i kroimy piersi kurczaka na pół. Lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i przyprawiamy pieprzem z obu stron. Na każdy kawałek mięsa kładziemy łyżkę przesmażonej dyni i zawijamy roladki. Gotową roladkę zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczką. Układamy roladki w foremce do zapiekania i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw pieczemy przez 25 minut pod przykryciem a następnie przez 15 minut bez przykrycia. Podajemy na ciepło (wcześniej wyjmujemy wykałaczki).