WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kolorowe, smaczne i zdrowe kotleciki z dyni z dodatkiem kaszy gryczanej, papryki i natki pietruszki.

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami

Składniki:

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami

Dynia

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami
Dobrze jest wybrać dynię, która nie ma w sobie za dużo wody.

Dynię wydrążamy, usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na oleju, często mieszając. Pod koniec dodajemy cebulkę i czosnek. Dynia powinna być gęsta. Wtedy odstawiamy do ostygnięcia.

Dodatki

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami
Paprykę możemy też wcześniej chwilę podsmażyć.

Do dyni dodajemy ugotowaną kaszę, pokrojoną drobno paprykę i natkę pietruszki. Dokładamy też jajko i przyprawiamy do smaku.

Masa

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami
Masa na kotlety powinna być dość zwarta i dać się formować.

Masę wyrabiamy. W razie potrzeby możemy dosypać odrobinę tartej bułki lub dolać bulionu.

Smażenie

Dyniowe kotleciki z kaszą i warzywami
Kotlety smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano.

Z masy formujemy kotleciki i smażymy na dość głębokim tłuszczu z dwóch stron na rumiano.


Tagi:

dania dynia