Sposób przygotowania:
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywamiPrzygotowanie roladek z piersi kurczaka
Przygotowanie roladek z kurczaka zaczynamy od wyfiletowania piersi kurczaka. Powstałe filety lekko rozbijamy.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pół czerwonej i pół żółtej papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w podłużne paski. Na każdy filet z piersi kurczaka kładziemy startą marchew, kawałki żółtej i czerwonej papryki oraz listek szałwii. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.
Przygotowanie warzyw
Cukinię i paprykę kroimy w kawałki a szalotki po oczyszczeniu w plastry.
Do pieczenia wykorzystujemy naczynie żaroodporne, którego dno i boki smarujemy olejem. Do formy wykładamy cukinię i paprykę oraz szalotki. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Na wierzch warzyw układamy gałązki świeżego rozmarynu. Warzywa polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość delikatnie mieszamy.
Na warzywa wykładamy roladki z piersi kurczaka.
Przygotowanie ziemniaków
Obrane ziemniaki przekrawamy w podłużne plasterki, tworząc w ten sposób wachlarz.
Ziemniaki wykładamy do formy.
W miseczce mieszamy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano i 3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanym aromatyzowanym olejem smarujemy ziemniaki z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami.
Na koniec do formy wykładamy pomidorki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Roladki z warzywami i ziemniakami pieczemy ok. 40-45 minut.
mocsłodkości
robaczek
lukrowanepierniczki
skuter5