grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z ziemniakami, cukinią, papryką, pomidorkami, aromatyzowane świeżym rozmarynem i szałwią to propozycja na smaczny rodzinny obiad.

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami

Przygotowanie roladek z piersi kurczaka

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami
Filety z piersi kurczaka dla dodatkowego smaku możemy przyprawić suszonym oregano.

Przygotowanie roladek z kurczaka zaczynamy od wyfiletowania piersi kurczaka. Powstałe filety lekko rozbijamy.


Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pół czerwonej i pół żółtej papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w podłużne paski. Na każdy filet z piersi kurczaka kładziemy startą marchew, kawałki żółtej i czerwonej papryki oraz listek szałwii. Doprawiamy solą i pieprzem.


Filety z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.

Przygotowanie warzyw

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami
W sezonie jesiennym warzywa możemy wzbogacić dodatkiem dyni.

Cukinię i paprykę kroimy w kawałki a szalotki po oczyszczeniu w plastry.


Do pieczenia wykorzystujemy naczynie żaroodporne, którego dno i boki smarujemy olejem. Do formy wykładamy cukinię i paprykę oraz szalotki. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Na wierzch warzyw układamy gałązki świeżego rozmarynu. Warzywa polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość delikatnie mieszamy.


Na warzywa wykładamy roladki z piersi kurczaka.

Przygotowanie ziemniaków

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami
Ziemniaki przekrawając w tzw. wachlarz nie możemy przekrawać do samego końca.

Obrane ziemniaki przekrawamy w podłużne plasterki, tworząc w ten sposób wachlarz.
Ziemniaki wykładamy do formy.


W miseczce mieszamy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano i 3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanym aromatyzowanym olejem smarujemy ziemniaki z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami.
Na koniec do formy wykładamy pomidorki.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Roladki z warzywami i ziemniakami pieczemy ok. 40-45 minut.