wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Szaszłyki z sosem czosnkowo-malinowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne, z niezłym efektem smakowym :)

Szaszłyki z sosem czosnkowo-malinowym

Składniki:

Szaszłyki z sosem czosnkowo-malinowym

 

  • 400 g mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
  • só, pieprz
  • przyprawa do grilla
  • olej
  • 1 łyzka musztardy ( u mnie sarepska)
  • 1 cebula
  • 250g boczku wędzonego

 

  • SOS:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gotowy sos malinowy

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z sosem czosnkowo-malinowym
Mięso pokroić w kostkę 3x3cm, posypać przyprawą do grilla, solą, pieprzem.

Musztardę wymieszać z dwoma łyżkami oliwy, dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na noc do lodówki.



Boczek pokroić w plastry, cebulę w półkrążki. Na patyczki nabić kolejno mięso, cebulę, boczek.



Grillować w piekarniku lub na grillu.



Przygotować sos: wymieszać jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Wlać sos do miseczek, przed podaniem dolać do sosu sos malinowy, nie mieszać.




U mnie danie podane z duszonymi ziemniaczkami. Smacznego!!!