marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szaszłyki ze schabem i ziemniaczkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Schab opłukać,osuszyć,oddzielić od kości i pokroić na dużą kostkę.Sporządzić marynatę i włożyć do niej mięso.Zostawić na 3h.Zrobić szaszłyki

Szaszłyki ze schabem i ziemniaczkami.

Składniki:

Szaszłyki ze schabem i ziemniaczkami.

 

  • 1 kilo schabu bez kości,
  • kilka dużych kartofli,
  • przyprawa do grilla,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garstka suszonych ziół(majeranek,tymianek,szałwia),
  • pieprz,
  • sól,
  • kilka łyżek oliwy ekstra vergine-tak ze 4 łyżki,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • węgiel drzewny na rozpałkę,
  • tacki aluminiowe.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki ze schabem i ziemniaczkami.
Schab opłukać,osuszyć i oddzielić ostrym nożem od kości.Nastę-
-pnie pokroić na dużą kostkę,aby za bardzo się potem nie spiekły
szaszłyki.Sporządzić marynatę z oliwy,miodu,ziół,ząbków czosn-
-ku zmiażdżonych praską i przypraw.Powkładać tam kawałki schabu i wstawić w misce na 3 godziny do lodówki,aby przeszły
zapachem i smakiem.Po kilku godzinach wyjąć i nadziewać na
szpadki na przemian z kawałkami obranych i czystych kartofli i
kłaść je na rozpalony pół godziny wcześniej grill i na tackach alu-
-miniowych.Grillować ok.20 minut.Podawać z sosami.