Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Szatańskie skrzydełka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kurczak to delikatne mięso, świetnie smakuje w delikatnym wydaniu jak i w takim z pazurem. Odrobina pikanterii i te niepozorne kąski mogą wywołać prawdziwą burzę kubków smakowych.

Szatańskie skrzydełka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szatańskie skrzydełka

 

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • Marynata: 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu
  • Panierka: szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • łyżka majeranku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szatańskie skrzydełka
Skrzydełka dzielimy na stawach na trzy części, użyjemy dwóch grubszych elementów. W naczyniu mieszamy składniki na marynatę, smarujemy nią mięso i odkładamy w chłodne na bok na co najmniej dwie godziny. Składniki na panierkę wsypujemy do zamykanego pojemnika i dokładnie mieszamy. Wprost z marynaty przekładamy mięso do panierki, zamykamy i energicznie potrząsamy. Nim wyjmiemy z panierki lekko strząsamy nadmiar mąki. Na rozgrzanym tłuszczu układamy skrzydełka. Smażymy wolno obracając z każdej strony aż się ładnie zrumieni. Z tych proporcji mięso wychodzi dość ostre, a więc każdy może ją regulować według własnych upodobań.
Szatańskie skrzydełka
Zamarynowane skrzydełka trzymamy w temperaturze pokojowej, to pozwoli im lepiej przejść marynatą
Szatańskie skrzydełka
Panierka z mąki krupczatki i kaszki kukurydzianej jest o wiele lepsza niż ze zwykłej mąki
Szatańskie skrzydełka
Z obtoczonych już w panierce skrzydełek lekko strząsamy jej nadmiar
Szatańskie skrzydełka
Smażymy na wolnym ogniu aby skrzydełka były miękkie a panierka niespalona