Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Szczupak faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szczupak faszerowany według tego przepisu będzie ozdobą każdego stołu.

Szczupak faszerowany

Składniki:

Szczupak faszerowany

 

  • 1,2 kg szczupaka,
  • sól, pieprz,
  • cytryna lub sok cytrynowy,
  • oliwa,
  • 40 dag cebuli,
  • 1/2 średniej wielkości bułki,
  • natka pietruszki,
  • żółtko,
  • 1/2 szklanki półsłodkiego białego wina,
  • 4 dag rodzynków,
  • 1 łyżka żelatyny.

Sposób przygotowania:

Szczupak faszerowany
Szczupaka pokrajać w duże dzwonka, posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę pokrajać w plastry, połowę zeszklić na oliwie, połowę ugotować w osolonej wodzie, wywar odcedzić. Przepuścić przez maszynkę zeszkloną cebulę, skrawki szczupaka (części od głowy, mniejsze dzwonka, część przy ogonową) obrane z ości oraz bułkę namoczoną w wodzie. Masę wymieszać z żółtkiem, sparzonymi wrzątkiem rodzynkami oraz posiekaną natką pietruszki. Nadziać masą dzwonka szczupaka i gotować w wywarze z cebuli, aż będzie miękki, przełożyć do salaterki. Do wywaru wlać wino, dodać żelatynę rozpuszczoną w przegotowanej zimnej wodzie, zagotować. Zalać wywarem dzwonka szczupaka, ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z pszennym lub razowym pieczywem oraz marynowanymi pieczarkami.