VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jak dla mnie ryba najlepiej smakuje w asyście kwaśnej pieczonej cytryny i pietruszki. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Podana w całości pięknie się prezentuje.

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną

Składniki:

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną

 

  • 800 g szczupaka w całości (wyprawionego)
  • przyprawa do ryb
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pietruszki
  • sól z młynka gruba morska

Sposób przygotowania:

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną

ETAP 1:

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną
Przygotowanie ryby przed wstawieniem do piekarnika

Szczupaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do ryb (zewnątrz i wewnątrz). Rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy nacięcia co 5 cm.

W nacięte miejsca wkładamy masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wnętrze ryby dodatkowo nacieramy cytryną oraz resztą pietruszki. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cytryny. Całość solimy jeszcze gruboziarnistą solą. Szczupaka pieczemy przykrytego folią aluminiową w 190*C przez 35 minut.