Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Rosół ze szczupaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Esencjonalny wywar ze szczupaka podany z lanymi kluseczkami i szparagami, taka zupa to rarytas dla miłośników ryb.

Rosół ze szczupaka

Składniki:

Rosół ze szczupaka

Rosół

Kluski lane

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka wody
  • 4 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Rosół ze szczupaka
Do garnka włóż rybie ogony, głowy i kręgosłupy, dodaj drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy, całość zalej wodą i powoli doprowadź do wrzenia, po zagotowaniu dodaj szparagi i kawałki fileta, wywar powinien gotować się jeszcze tylko 30 min.

Gotowy rosół powinien postać 20 min żeby się wyklarował, potem należy przelać go przez lnianą ściereczkę i dopiero wtedy można go doprawić solą i pieprzem.

Z mąki wody i jaj przygotuj ciasto na makaron powinno mieć konsystencję śmietany, ciasto przelej do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj z niego makaron w prost do wrzącej wody(gotuj 3 min).

Zupę podawaj z makaronem, szparagami i porcją ugotowanego fileta.