Sposób przygotowania:
Szczupak faszerowany
Oczyszczonego szczupaka nasalam ,z wyjątkiem głowy,na 1 godzinę ,jeśli jest to młody szczupaczek (starszego dłużej).Omijając płetwy dolne ,ostrym nożem podważam mięso i rękoma już delikatnie ściągam skórę tak ,żeby zachowała kształt szczupaka.Wyjęte mięso odfiletowuje i mielę ,dodając podsmażoną cebulę,ugotowany seler i pietruszkę Dodaje pokrojoną w kostkę ,ugotowana marchew,koperek i natkę pietruszki ,pokrojone 3 ugotowane jajka,też w kostkę,3 jajka surowe,śmietanę,bułkę tartą. Przyprawiam solą , pieprzem i sokiem z cytryny.Wyrabiam masę i nakładam ją w skórę,tak by nie było jej w środku za dużo i szczupak nie pękł, Sklejam brzegi ,układam na wysmarowanej blaszce,wzdłuż grzbietu układam kawałeczki masła ,piekę w temp.120-150stopni,ok 1godz.pod koniec pieczenia posypuje pieprzem cytrynowym. Można podawać na zimno i na ciepło.Życzę smacznego:)
Anula
Tit
Jojo
Natala1210
Afrodyta