Sposób przygotowania:
Szczupak faszerowany
Szczupaki powinny być świeże , wypatroszone o wadze do 1 kg. Osuszamy je papierowym ręcznikiem i wypruwamy ość środkową pozostawiając wokół skóry część mięsa. Bułki namaczamy w mleku. Cebulę kroimy w talarki i szklimy na oleju , odstawiamy do wystygnięcia. Wypatroszoną skórę obsypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy do lodówki. Z wyjętej ość obskrobujemy mięso i mielimy maszynką przez sitko do maku. Przepuszczamy również odsączoną z mleka bułkę, usmażoną wcześniej cebulę i odrobinę natki pietruszki. Mieszamy farsz na jednolitą masę, dodajemy jajka i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i przyprawą do ryb. Napełniamy farszem skóry szczupaka, sklejając brzegi (by dobrze się skleiły należy brzegi skóry od środka oskrobać do minimum mięsa). W pysk szczupaka wkładamy kawałek skórki chleba by się nie zamknął. Układamy szczupaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy wiórkami masła. Pieczemy ok.25 min. w temp. 170*C. Odstawiamy do wystygnięcia najlepiej na noc. Kroimy na ukośne plastry i dekorujemy. Tak przygotowanego szczupaka możemy też zalać galaretą.