kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Szczupak faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super prezentuje się na dużych przyjęciach jak również na mniejszych imprezach.

Szczupak faszerowany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szczupak faszerowany

 

  • 3 szczupaki
  • 3 czerstwe bułki kajzerki
  • 2 szkl. mleka
  • natka pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • przyprawa do ryb
  • odrobina masła
  • dowolne ozdoby w moim przypadku:
  • galaretka owocowa rozrobiona w 1szkl. wody
  • cytryna
  • gejpfrut
  • kiwi, winogron, mandarynka

Sposób przygotowania:

Szczupak faszerowany
Szczupaki powinny być świeże , wypatroszone o wadze do 1 kg. Osuszamy je papierowym ręcznikiem i wypruwamy ość środkową pozostawiając wokół skóry część mięsa. Bułki namaczamy w mleku. Cebulę kroimy w talarki i szklimy na oleju , odstawiamy do wystygnięcia. Wypatroszoną skórę obsypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy do lodówki. Z wyjętej ość obskrobujemy mięso i mielimy maszynką przez sitko do maku. Przepuszczamy również odsączoną z mleka bułkę, usmażoną wcześniej cebulę i odrobinę natki pietruszki. Mieszamy farsz na jednolitą masę, dodajemy jajka i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i przyprawą do ryb. Napełniamy farszem skóry szczupaka, sklejając brzegi (by dobrze się skleiły należy brzegi skóry od środka oskrobać do minimum mięsa). W pysk szczupaka wkładamy kawałek skórki chleba by się nie zamknął. Układamy szczupaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy wiórkami masła. Pieczemy ok.25 min. w temp. 170*C. Odstawiamy do wystygnięcia najlepiej na noc. Kroimy na ukośne plastry i dekorujemy. Tak przygotowanego szczupaka możemy też zalać galaretą.
Szczupak faszerowany
Szczupak po wypruciu ości głównej (należy uważać by nie przeciąć skóry).
Szczupak faszerowany
Zmielone mięso ze szczupaka na sitku od maku.
Szczupak faszerowany
Napełniony szczupak ułożony na blasze do pieczenia.